Låne penger

Søke lån uten sikkerhet i 2023? Informasjonen du trenger for å ta det beste finansielle valget

Veldig mange velger å benytte seg av forbrukslån og andre lån uten sikkerhet i ulike sammenhenger, som for eksempel når man plutselig får en stor regning eller hvis man skal gjøre store innkjøp.

Samtidig er det flere faktorer ved et forbrukslån som man bør være klar over før man bestemmer seg for å låne penger.

Her får du en komplett guide som tar for seg det viktigste om forbrukslån slik at du er bedre rustet når du skal søke lån hos banken.

Forbrukslån uten sikkerhet

Et forbrukslån uten sikkerhet er et lån der banken ikke krever at du stiller med noen form for sikkerhet, som for eksempel eiendom eller bil. Med andre ord tar banken en større risiko, noe som vil vises i rentetilbudet du får, som er høyere sammenlignet med lån med sikkerhet.

I søken etter et forbrukslån uten sikkerhet, starter du med å finne en bank som tilbyr denne låneformen. Når du finner banken du ønsker å søke hos, trenger du bare å fylle ut en søknad på nettsiden deres. Her må du oppgi opplysninger om deg selv og din økonomi.

Når banken mottar søknaden, vil den først og fremst vurderes basert på bankens egne kriterier, samt en kredittsjekk. Alle banker er pålagt av Finanstilsynet å gjennomføre en kredittsjekk av alle som søker lån.

Dersom søknaden innvilges, får du et lånetilbud hvor du selv velger om du vil godta eller avslå tilbudet.

Kan alle ta forbrukslån?

Nei, ikke alle får innvilget forbrukslån eller andre lån uten sikkerhet selv om det er enklere å få innvilget enn for eksempel et sikret lån. Dersom du har betalingsanmerkninger, ikke oppfyller alderskravet eller ikke har en fast inntekt, vil det være vanskelig å få godkjent søknaden.

Billigste forbrukslån

Det kan være utfordrende å finne billigste forbrukslån blant de mange bankene som man kan velge i. Likevel finnes det noen strategier for å finne det mest kostnadseffektive lånet.

Det mest effektive du kan gjøre, er å sammenligne tilbud fra ulike banker. Dette gjør du enkelt ved å bruke en sammenligningstjeneste for lån uten sikkerhet, eller ved å ta kontakt med bankene direkte selv.

Husk å se på den effektive renten når du skal sammenligne lån. Det er denne som forteller hva lånet vil koste i sin helhet og tar for seg både nominell rente, gebyrer og andre tilknyttede kostnader.

Er forbrukslån dyrt?

Hvor dyrt et forbrukslån kan være, avhenger av beløpet du ønsker å låne, renten på lånet og nedbetalingstiden. Her er det viktig å notere seg at jo lengre nedbetalingstid og høyere rente, desto mer vil totalkostnaden på lånet bli.

Med andre ord er det lurt å finne et forbrukslån med en lavest mulig rente og en nedbetalingstid som passer din økonomi.

Lånebeløp

Lånesummen du søker om kan påvirke kostnadene og betingelsene på lånet i stor grad. På et generelt grunnlag er hovedregelen slik at de totale kostnadene blir høyere, jo høyere lånebeløp du søker om, dette til tross for at renten er den samme.

Eksempelvis dersom du tar opp et lån på 50.000 kroner med en effektiv rente på 15%, blir du nødt til å betale tilbake 57.500 kroner over 1 år. Tar du derimot opp et forbrukslån på 100.000 kroner, vil du måtte betale tilbake 115.000 kroner over 1 år.

Hvordan få mest mulig i lån?

Her ser banken på flere faktorer, som for eksempel din inntekt, kredittscore og gjeld, som de måler opp mot sine egne kriterier og krav. Desto høyere inntekt og bedre kredittscore du har, jo høyere lånesum kan du regne med å få så lenge gjelden din ikke er for stor.

Hvor mye er det vanlig å ha i lån?

Lånebyrden til ulike mennesker varierer mye fra person til person og avhenger av både inntekt, gjeld, utgifter og mer.

Hva menes med effektiv rente?

Når du skal sammenligne lån, er effektiv rente det du bør fokusere mest på. Den effektive renten viser i bunn og grunn hva lånet kommer til å koste.

Hvordan regne ut effektiv rente?

Det kan være vanskelig å regne ut effektiv rente på egen hånd. Her kan du legge til alle kostnader forbundet med lånet (eksempelvis etableringsgebyr og termingebyr) til det totale lånebeløpet, og deretter beregne renten på dette beløpet.

Eksempel:

La oss si at du tar opp et lån på 10.000 kroner med en nominell rente på 5%. Samtidig kommer lånet med et etableringsgebyr på 500 kroner.

Først legger du gebyret til lånebeløpet for å få det totale beløpet du faktisk skal betale, da ser det slik ut:
10.000 kroner (lånebeløpet) + 500 kroner (gebyret) = 10.500 kroner.

Deretter regner du ut renten:

10.500 kroner * 5% = 525 kroner

Videre deler du dette beløpet med det opprinnelige lånebeløpet for å finne den effektive renten:

525 kroner / 10.000 kroner = 5.25%

Til tross for at den nominelle renten er 5%, er den effektive renten 5.25% når du tar hensyn til gebyret.

Hva er forskjellen på nominell rente og effektiv rente?

Nominell rente betegnes som grunnrenten for lånet, men effektiv rente viser den totale kostnaden for lånet, inkludert nominell rente og gebyrer. Dette er årsaken til at effektiv rente som regel er høyere enn nominell rente.

Hva er normal rente på forbrukslån?

Dette kommer an på hvilken bank du søker hos, samt din økonomi. Imidlertid kan du forvente en effektiv rente på mellom 10% og 25% per 2023.

Lånemegler

En lånemegler, eller låneagent om du vil, er en aktør som hjelper deg med å finne det beste lånet for deg. En slik aktør samarbeider med en rekke banker som de kan hente inn tilbud fra på en og samme tid. Dette er en god måte å sammenligne mange ulike tilbud på, slik at du finner det beste lånet for deg og din økonomi. En god lånemegler har mellom 15-20 samarbeidsbanker.

Les mer om lånemegler her.

Hvem har mest forbrukslån?

Dette kan variere mye, men personer som har en stabil eller god inntekt og en god kredittscore vil være i posisjon til å låne mer enn de som har en lav inntekt eller dårlig kredittscore.

Refinansiering

Når man skal refinansiere, erstatter man eksisterende lån og gjeld med et nytt og større lån, med bedre rentebetingelser.

Dette kan være smart dersom renten har gått ned siden du tok opp det opprinnelige lånet, eller hvis din økonomiske situasjon har forbedret seg.

Hvordan fungerer refinansiering?

Her begynner du med å se etter banker som kan tilby deg bedre betingelser enn det du har fra før. Så fort du har funnet en bank som gir deg bedre betingelser, kan du søke om et refinansieringslån.

Får du søknaden innvilget, er det bare å godta låneavtalen slik at det nye lånet betaler ned det gamle lånet ditt, og du kan begynne på nedbetalingen av det nye lånet ditt under nye og bedre betingelser.

Nyttig info: Når du tar opp et forbrukslån til refinansiering, kan du velge en nedbetalingstid på opptil 15 år.

Hvordan fungerer refinansiering av boliglån?

Selve refinansieringsprosessen er tilnærmet lik som ved et vanlig lån, men det kan forekomme noen få ekstra steg. Blant annet kan det kreves en ny takst av boligen din for å se nåværende verdi.

Når bør man refinansiere?

Her er det ingen åpenbar fasit, men det kan være smart hvis du ser at du betaler mer enn det du strengt tatt trenger, eller dersom du sitter med flere dyre lån uten sikkerhet som du burde få samlet i ett større lån.

Ønsker du å lese mer om refinansiering? Sjekk ut vår mini-guide her.

Forbrukslån med betalingsanmerkning

Dersom du har en betalingsanmerkning registrert på deg, vil det være ganske vanskelig å få innvilget et forbrukslån. Dette skyldes at bankene ser at du har hatt problemer med å betale ned gjeld tidligere.

Er det mulig å få forbrukslån med betalingsanmerkning?

Det er mulig å få innvilget et forbrukslån med betalingsanmerkning. i dag finnes det noen få banker som spesialiserer seg på lån til personer med betalingsanmerkninger. Vær imidlertid oppmerksom på at slike lån kommer med mye høyere renter. Noen banker kan også kreve at du stiller med bolig som sikkerhet for lånet dersom du har betalingsanmerkninger.

Kravene til banken reflekterer den økte risikoen de tar på seg ved å tilby lån til personer med slike økonomiske heftelser.

Tips: Ønsker du å se dine gjeldsopplysninger? Ved å logge deg inn hos Gjeldsregisteret.com får du fullt innsyn.