Låne penger for deg

For dyrt forbrukslån? Slik gir du deg selv bedre rentebetingelser på kort tid

Ved å ha en god kredittscore, sikrer du deg gode renter på forbrukslånet som du ønsker å ta opp. I denne artikkelen kan du lære om hvordan du kan øke kredittscoren din slik at du kan få et forbrukslån til en mye billigere penge.

Derfor bør du ha en god kredittscore

I tillegg til en bedre rente på lånet ditt, kan kredittscoren din også være avgjørende i andre sammenhenger. For eksempel hvis du skal skaffe deg et mobilabonnement eller et strømabonnement, vil det aktuelle selskapet sjekke kredittscoren din for å se om du kan betale for deg.

Skal du tegne en forsikringsavtale eller søke om et kredittkort, gjelder det samme. Med en god kredittscore kan du trygt vite at alt er i orden.

Kredittscorens påvirkningskraft på renten

Til tross for at kredittscoren din kan være tilstrekkelig nok til å kjøpe varer og tjenester på avbetaling, er den ikke nødvendigvis god nok til å få en så lav rente som mulig på lån. Du kan bli tilbudt et lån, men da risikerer du å betale mye mer i renter enn det du hadde gjort med en bedre kredittscore.

Det er store variasjoner i hvilken rente de ulike bankene tilbyr til søkere av lån. En banks renteeksempel, er tross alt kun et renteeksempel.

Alle tilbydere av lån må behandle hver og en lånesøknad på individuell basis. Dette skyldes at banken må ta hver enkelt søkers betalingsevne og gjeldsbyrde til betraktning før de kan tilby lån. Dette er også årsaken til at jeg og du ikke nødvendigvis får samme rentetilbud selv om vi søker om samme sum hos samme bank.

Når banken skal vurdere en lånesøknad henter de derfor informasjon om søkerens gjeldsbyrde. I forbindelse med lån uten sikkerhet og forbruksgjeld, får de disse opplysningene fra Gjeldsregisteret.

Hva er definisjonen på kredittscore?

En kredittscore viser hvilken evne du har til å betale ned gjeld. Det er faktorer som inntekt, alder og betalingshistorikk som er komponentene i en kredittscore.

Kredittscoren settes i kjølvannet av en kredittsjekk som utføres av et kredittopplysningsbyrå, som for eksempel Bisnode og Experian.

Kredittopplysningsbyrået bruker tall når de skal rate din kredittscore, dette er vanligvis på mellom 1 og 100. For at du skal ha en god kredittscore, trenger du et så høyt tall som mulig på denne tallstigen.

Omtrent slik ser en kredittscore ut fra lav til høy score:

  • 1-20 = Lav score og søknaden bør avslås
  • 20-30 = Lav score, men med mulighet for å innvilge lån
  • 30-50 = Medium score
  • 50-70 = God kredittscore, men kunden får nødvendigvis ikke de aller beste rentene
  • 70-100 = Veldig god kredittscore og kunden kan forvente svært gode renter

Bankene gjør egne vurderinger

Vær obs på at alle banker gjør egne vurderinger av din kredittscore. Dette er grunnen til at man alltid bør søke hos en rekke banker når man skal søke om lån, da bankene vil tilby forskjellige rentenivåer ut ifra sin egen risikovurdering ved å låne ut penger.

Har du en lav kredittscore vil de fleste banker vegre seg for å innvilge et lån til deg. Avslag får du garantert fra nesten alle banker dersom du har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker.

Visste du at du kan sjekke din egen kredittscore?

Dersom du er usikker på hvor god kredittscore du har og om du eventuelt må forbedre denne, kan du sjekke kredittscoren selv hos et kredittopplysningsbyrå. Denne tjenesten er gratis for privatpersoner.

Gi deg selv bedre lånebetingelser

Finner du ut at du trenger å forbedre egen kredittscore, kan du ta noen grep for å få til dette slik at kredittverdigheten din øker.

1. Betal ned gjeld

Du bør spesielt fokusere på å betale ned kortsiktig forbruksgjeld og eventuelt kredittkortgjeld.

Videre bør du lage deg et budsjett hvor du tar utgangspunkt i inntekter og utgifter, slik at du kan se om du kan skjære ned på noen av utgiftene fremover.

Har du flere kortsiktige gjeldsposter bør du vurdere en refinansiering, slik at du kan innfri gjelden kjapt med et større lån.

2. Spar penger når du kan

Har du ingen forbruksgjeld og klarer å sette av litt av lønnen hver måned, kan du spare opp litt egenkapital. Dette vil også være nyttig dersom det oppstår uforutsette utgifter. Bankene ser også positivt på at det er spart opp penger.

3. Fast jobb = fast inntekt

Det er alltid positivt å ha en fast jobb, og dette er noe bankene ser på når man søker om lån. Har du ikke fast jobb, men ønsker å forbedre kredittscoren, vil det være smart å søke om fast jobb.

4. Styr unna inkasso og betalingsanmerkninger

Aktive inkassosaker er aldri bra for kredittscoren, og bør unngås. Skulle du få en inkassosak registrert på deg, bør du betale denne så fort som mulig, da denne kan føre til høye kostnader med høye gebyrer og renter hvis du ikke gjør noe med den.

 Det samme gjelder betalingsanmerkninger. De fleste banker kommer ikke til å se på søknader fra personer som har slike økonomiske heftelser. På en annen side finnes det noen få banker som tilbyr lån uten sikkerhet med betalingsanmerkninger, som for eksempel Bank2 og Bluestep.

Ofte stilte spørsmål

Kan man forhandle rente på forbrukslån?

Ja, men det kan være relativt vanskelig, og ofte mye vanskeligere enn for eksempel en forhandling av rente på boliglån. Hvis en annen bank tilbyr deg en bedre rente, kan imidlertid dette være et godt kort å spille på.

Hvordan betale ned forbrukslån raskt?

En effektiv måte å betale ned forbrukslån raskt på, er å kutte ned på forbruk og heller betale ned mer på gjelden. Du kan for eksempel gå gjennom forrige måneds kontoutskrift for å se hva du kan kutte ned på.

Hvordan søke om lavere rente?

Du kan søke direkte hos din kunderådgiver i banken, sende inn en e-post eller ringe banken. Sørg for å ha alle argumenter for en lavere rente klart foran deg i møte med banken.