Lån uten sikkerhet uten å trenge kredittsjekk

Må over 20 år tilbake i tid for å finne lavere gjeldsvekst: Nå varsler Norges bank dobbel renteheving

I mai måned var tolvmånedersveksten i husholdningenes innenlandske gjeld nede på 3,9 prosent. Det er 0,2 prosent nedgang fra april.

Ikke nok med det, SSB skriver at tolvmånedersveksten ikke har vært lavere på 2000-tallet, og at grunnen til dette ser ut til å skyldes økte rentekostnader.

Det siste året har det kommet flere rentehevinger, og i takt med dette har det blitt dyrere å ta opp både lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet.

– ­Husholdningene tar fortsatt opp mer gjeld. Selv om veksten i låneopptaket er lavt sammenlignet med tidligere perioder, gjør denne utviklingen at husholdningenes gjeldsutgifter vil fortsette å øke, sier rådgiver Eirin Ingvaldsen Brynestad.

Dobbel renteheving

Torsdag informerte Norges bank i en pressemelding om at det blir en dobbel renteheving opp til 3,75. Så høy har ikke renten vært siden 2008.

Vi skal ikke lengre tilbake enn til 4. mai, da forrige rentejustering kom.

– Dersom vi ikke hever renten, kan priser og lønninger fortsette å stige raskt, og inflasjonen bite seg fast. Da kan det bli mer kostbart å få prisveksten ned igjen, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache, i en pressemelding.

Neste renteheving kommer trolig i august måned. Vi kan også få en rente opptil 4,25 i løpet av høsten, ifølge Norges bank.