Er det billig eller dyrt å låne uten sikkerhet?
Når det kommer til pris er ikke et lån forskjellig fra andre produkter. Noen ting er dyrt, mens andre ting er billigere.
Dersom du har vært på shopping og handlet på tilbud, er du nok klar over at det er lurt å sammenligne priser hos flere butikker. Dette trikset er like relevant når det kommer til å låne penger.
Enkelte lån uten sikkerhet er billigere enn andre. Det er imidlertid vrient å være hundre prosent sikker på om man har funnet et billig lån dersom man ikke er klar over hva prisnivået er når man skal søke. Dette er årsaken til at mange ønsker å bruke en låneagent når de ønsker å ta opp et lån uten sikkerhet.
La en låneagent gjøre jobben for deg
Hensikten med å bruke en låneagent, er at låneagenten sammenligner prisnivået på ulike lån for kunden. Den samme kunden kan sende inn lånesøknader via låneagenten, da vil den ene lånesøknaden sendes til flere ulike banker. Du har større sjanse for å få et billig tilbud dersom du søker hos flere banker, og det er slik du i praksis sikrer deg det beste forbrukslånet.
Så fort banken får søknaden fra låneagenten, vet de automatisk at det er stor konkurranse fra andre banker om å få akkurat deg som kunde. Dermed kommer bankene til å strekke seg langt for å gi deg det beste lånetilbudet.
En søknad – flere tilbud
Deretter vil låneagenten få flere gode lånetilbud fra bankene, da starter sammenligningen. Her må låneagenten undersøke både nominell og effektiv rente, lånesum, tilbakebetalingstiden, gebyr og andre diverse kostnader i forbindelse med lånet. Når man får tatt en samlet vurdering av alt dette, vil man se hvilket lån som er billigst.
Refinansiere med lån uten sikkerhet
En stor fordel med lån uten sikkerhet er du kan benytte lånet til hva som helst innenfor lovens rammer. Her i Norge velger de aller fleste å bruke pengene på forbruksvarer, regninger eller turer til utlandet. Noen velger også å bruke lånet til refinansiering av eksisterende forbrukslån eller smålån.
Å refinansiere kan være et godt alternativ for personer som allerede har tatt opp forbrukslån eller har en form for dyr kredittgjeld. Ved å refinansiere kan man senke kostnadene som følger med lånet, slik at man får redusert de månedlige utgiftene.
Et refinansieringslån kan du benytte til å betale ned gamle låneavtaler, og heller samle all gjenværende gjeld i et nytt lån hvor du får en lavere rente. Du vil også få en bedre oversikt over dine gjeldsavtaler og månedlige utgifter når du bare får en faktura månedlig. Refinansiering er i tillegg en smart måte å få en bedre økonomi på, dersom du har flere kostbare smålån.
Jo mer risiko for banken, desto høyere rente
Banken tar naturlig nok en mindre risiko ved å innvilge et lån med sikkerhet. På en annen side, hvis lånet ikke er sikret, vil banken ta på seg en langt større risiko ved innvilgelse. Derfor kommer lån uten sikkerhet med en høyere rente kontra lån med sikkerhet. Banken er nødt til å kompensere for den økte risikoen når du skal låne ut penger.
Skal du likevel ta opp et lån uten sikkerhet vil søknadsprosessen være smidigere. Du må gjennom langt mer papirarbeid ved et lån med sikkerhet. I tillegg må låneavtalen sendes fram og tilbake med banken, samt pantedokumenter som må bevitnes og signeres.
Så hvordan oppnå et så billig lån uten sikkerhet som mulig?
Forbedre din egen kredittscore
For at du skal kunne få et lån uten sikkerhet med en så lav effektiv rente som mulig, må du ha en høy kredittscore. Her er noen tips til deg som trenger å øke kredittverdigheten:
1. Betal ned på eksisterende gjeld og bli kvitt dyre lån
Sitter du med en del eksisterende gjeld? Da vil det være smart å få oversikt over alle gjeldsposter for å se om du har mulighet til å betale ut eller refinansiere disse.
2. Ta en titt på betalingshistorikken din
Dersom betalingshistorikken din beviser at du ikke er en sikker betaler, vil dette påvirke din kredittverdighet på en negativ måte. Da ser banken at du ikke har kontroll på egen økonomi. Her vil det være lurt å betale alle regninger i tide over en lengre periode før du søker lån, slik at betalingshistorikken din ser bedre ut.
Sliter du med å betale utgiftene dine? Hos Forbrukerrådet finner du nyttige tips som kan hjelpe deg.
3. Rydd opp i eventuelle inkassosaker og betalingsanmerkninger
I dag er det veldig få banker som vil innvilge lån med betalingsanmerkninger. De få bankene som vurderer slike søknader krever dessuten at du stiller bolig som sikkerhet for lånet. Ved å kvitte deg med slike heftelser, gir du deg selv mange flere lånemuligheter.
4. Vent med å søke lån til du er eldre
Bankene ser på alder når de vurderer sine kunder og jo yngre du er, dess mindre er sjansen for å få innvilget lån. Dette skyldes at de yngste låntakerne statistisk sett sliter mest med å betale regninger. Lav alder gir dermed en dårligere kredittscore.
Ofte stilte spørsmål
Kan man få lån uten sikkerhet?
Ja, du kan ta opp lån uten sikkerhet som for eksempel forbrukslån, smålån eller mikrolån. Lån uten sikkerhet er imidlertid en dyrere låneform sammenlignet med lån med sikkerhet, noe som skyldes at bankene tar en større risiko. Derfor kommer forbrukslån med høyere renter enn det eksempelvis et boliglån gjør.
Er det mulig å få lån med betalingsanmerkninger?
Ja, selv om mulighetene er få er det mulig å ta opp et forbrukslån med betalingsanmerkninger. Bankene som tilbyr slike lån krever imidlertid ofte at du stiller med bolig som sikkerhet eller søker sammen med en kausjonist.
Kan banken nekte meg lån?
Ja, hvis banken ser at du har en svært lav kredittverdighet kan du få lånesøknaden din avslått. Ofte kan søknaden bli avslått innen minutter og allerede før en kundebehandler har sett på den, dette skyldes bankenes bruk av kunstig intelligens for behandling av lånesøknader.