Ønsker du å låne uten sikkerhet? Dette må du gjøre

Ønsker du å låne uten sikkerhet? Dette må du gjøre

Lån uten sikkerhet kalles gjerne for et forbrukslån i Norge. Lån uten sikkerhet er en låneform hvor låntilbyder ikke krever pant i bolig eller noen av eiendelene til låntaker. Det betyr at lånet innvilges uten noen annen form for sikkerhet enn låntakers betalingsevne.

I Norge kan man låne inntil 600.000 kroner i forbrukslån, i tillegg finnes det lån uten sikkerhet med både fastsatt og fleksibel nedbetalingsperiode. Dersom du ønsker fastsatt nedbetaling kan du velge maksimalt 15 år. Ønsker du en fleksibel nedbetaling har du som låntaker frihet til å bestemme selv hvor lenge du ønsker å betjene lånet.

Siden banken ikke krever pant i verdisaker blir et lån automatisk mye mer risikofylt, både for låntilbyder og låntaker. Det vil si at låntilbyder er helt avhengig av låntakers betalingsevne. Det er også årsaken til at det gjennomføres kredittsjekk av samtlige lånsøkere til lån uten sikkerhet.

Med en godkjent kredittsjekk vil du mest sannsynlig få lånet innvilget, men renten vil fortsatt være høy.

Dette må du gjøre når du skal søke om lån uten sikkerhet

Til tross for at låntilbyder gjør sitt for å vurdere økonomien din, er det du som vet best hvordan denne ser ut. Derfor bør du alltid starte med å vurdere din egen privatøkonomi.

Dersom du ikke allerede benytter et budsjett bør du sette opp et i forkant av søknaden. Da er det hensiktsmessig å notere fast inntekt, faste utgifter og gjennomsnittlig månedsforbruk. Sitter du igjen med et beløp, er dette med all sannsynlighet det du kan bruke til disponering av lån.

Det er veldig viktig at du er 100% ærlig med deg selv når du gjør denne typen vurdering. Unngå å romantisere din privatøkonomi fordi et lån uten sikkerhet kan realisere et drømmeprosjekt.

Du bør også ta høyde for eventuelle renteendringer i vurderingen din. Det kan være smart å ha en så kort nedbetalingstid som mulig. Du vil få høyere månedsavdrag, men i det lange løp vil det lønne seg.

Bli kjent med markedet for lån uten sikkerhet

Den kanskje største, men mest vanlige feilen unge låntakere gjør, er å takke ja til det første og beste forbrukslånet de kommer over. Dette er ingen god idé, til tross for at det kan være vrient å holde hodet kaldt hvis man virkelig er i akutt pengenød.

Det er en stor konkurranse på markedet for forbrukslån i Norge, noe som er svært gunstig for deg som lånesøker. Dersom du har en god kredittscore og en stabil inntekt har du veldig mange alternativer å velge mellom.

Det er altså veldig viktig å gjøre seg godt kjent med markedet før du begynner å søke. Bruk tid på å les om effektiv rente og generelle vilkår. Du vil være bedre stilt til å ta et godt valg når du får flere lånetilbud, dersom du har nok informasjon foran deg.

Oppsøk en anbudsside for å skaffe deg det beste lånet uten sikkerhet

Ved å benytte deg av en anbudsside til forbrukslån, sikrer du deg ytterligere for å få det beste lånet uten sikkerhet. Disse sidene er gratistjenester for søknader om lån uten sikkerhet og er i tillegg helt uforpliktende.

På en anbudsside trenger du bare å fylle inn personopplysningene dine og ønsket lånebeløp. Deretter sendes søknaden videre til flere samarbeidspartnere, før du mottar deres beste tilbud.

På denne måten skaffer du deg nøyaktig informasjon samtidig som du sparer mye tid. Når du har sett gjennom og vurdert tilbudene kan du velge det som passer best for din økonomi.

Dette må du vite om effektiv rente og nedbetalingstid på lån uten sikkerhet

Vær klar over at risikoen låntilbyderen tar må uttrykkes på en eller annen måte. Dette utrykkes gjerne i den effektive renten på lån uten sikkerhet. I motsetning til tradisjonelle lån som boliglån og billån med sikkerhet, ligger derfor den effektive renten på lån uten sikkerhet skyhøyt.

Låntilbydere flest reklamerer med nominell rente, men du som låntaker må alltid forholde deg til den effektive renten når du skal søke om forbrukslån. Termingebyrer og etableringsgebyr er også tatt høyde for i den effektive renten. Effektiv rente ligger ofte et par prosent høyere enn den nominelle renten.

forbrukslån er det normalt at den effektive renten ligger på mellom 15% og 30%. Det betyr at det er viktig å skaffe seg en lavest mulig rente, spesielt hvis du søker om et høyt lånebeløp.

Sammen med den effektive renten, har også nedbetalingstiden på et lån uten sikkerhet en stor innvirkning for totalkostnaden. Årsaken til dette er at et forbrukslån fungerer som et annuitetslån der renten blir beregnet av resterende gjeldsbeløp hver måned.

Desto flere måneder banken beregner renter, desto mer må du betale i disse utgiftene. I forbindelse med totalkostnaden vil det derfor være smart å kvitte seg med et lån uten sikkerhet så raskt som mulig.