Potensielle mørketall i rammelån

Forbruksgjelden er rekordhøy – Nå kreves det endring

Ifølge Norsk Gjeldsinformasjon kan det ligge enorme mørketall på forbruksgjeld i rammelån. Nå ønsker de endringer i loven.

Det er TV 2 som melder dette.

I starten av desember ble det klart at den norske forbruksgjelden økte betydelig for tredje måned på rad. På et år har den samlede forbruksgjelden vokst til 159,7 mrd, det betyr en økning på 6,3 prosent.

Leder i Norsk Gjeldsinformasjon, Svein Ove Karstensen, forteller i et intervju med TV 2 at det er urovekkende.

– Økningen i forbrukslån skyldes sannsynligvis at mange refinansierer dyr kredittkortgjeld, og at en del ikke lenger har sparepenger de kan benytte. Og nå skal vi inn i en periode der både forbruk og kredittgjeld øker. Det gir rom for bekymring, sier han.

Frykter mørketall i rammelån

Norsk Gjeldsinformasjon registrerer til vanlig all usikret gjeld. Usikret gjeld betyr gjeld hvor man ikke stiller med sikkerhet eller pant for å få lånet. Den vanligste formen for sikkerhet er bil eller bolig.

Siden gjeld med sikkerhet ikke blir registrert, frykter Karstensen og co at forbruksgjelden egentlig er høyere.

– Mange har kreditt sikret mot bolig, såkalte rammelån. Vi tror at mange fristes til å bruke deler av denne kreditten til å betale for julegaver eller feriereiser. Og nå som vi ser at den usikrede forbruksgjelden øker, er det naturlig at dette også gjelder for rammelån, sier Kartensen.

Han mener at all gjeld bør registreres hos Norsk Gjeldsinformasjon slik at det blir enklere for folk å holde kontroll på gjelden, og drar frem eksempler som boliggjeld og billån.

– Det krever bare en forskriftsendring fra departementet, sier han.