Forbruksgjeld

Nordmenns samlede forbruksgjeld øker ytterligere

Nordmenns forbruksgjeld er nå på 161,4 mrd. Så høyt har ikke gjelden vært siden desember 2020.

Forbrukslån økte med 0,7 mrd i november, og det er nærliggende å tro at det er julegavehandel og Black Week som står for økningen.

Forbruksgjelden gjennom november

Når vi skrev 1. desember var nordmenns totale forbruksgjeld på 161,4 mrd. Ifølge Norsk Gjeldsinformasjon økte bruk av kredittkort med 0,9 mrd, mens kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling økte med 1,0 mrd.

Rentebærende kredittkortgjeld holdt seg uforandret, mens forbrukslån økte med 0,7 mrd.

–  Til tross for økte renter og priser ser det ut til at Black Week og julehandelen fører til en fortsatt vekst i forbruksgjelden. Det er positivt å se at den rentebærende kredittkortgjelden er uforandret siden forrige måned. Ved kjøp av julegaver med kredittkort bør en huske på at alt bør kunne betales ved forfall for å unngå dyre rentekostnader, sier daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon Svein Ove Karstensen

Lån til black friday
Juleshopping gjennom Black Week er en naturlig årsak til økningen av forbruksgjeld i november.

Forbruksgjeld gjennom de 12 siste månedene

Nordmenns forbruksgjeld har økt med 9,6 mrd gjennom de siste 12 månedene. Forbrukslån har økt med 6,0 mrd, mens kredittkortgjeld har økt med 3,5 mrd.

– Forbrukslån er den viktigste årsaken til den markante veksten i forbruksgjelden. En god del av dette skyldes sannsynligvis at mange har refinansiert dyre kredittkort. I tillegg er det nok færre som har sparepenger de kan benytte, og derfor tar de opp forbrukslån, sier Karstensen.