Slik finner du beste billån

Har du tenkt til å søke om billån, finnes det flere valg for deg. For eksempel kan du ta opp et billån uten sikkerhet, slik at du ikke låner med pant i bilen. Eller så kan du ta opp et lån med pant i bilen – med andre ord et lån med sikkerhet.

Lang tekst? Få med deg det viktigste!

 • Ved et tradisjonelt billån låner du penger for bilkjøp med pant i bilen. Sikkerhet gir lavere rente, men risiko for tvangssalg ved mislighold.
 • En refinansiering av boliglån til kjøp av bil kan inkluderes i boliglånet. Dette gir lavere rente, men potensiell veldig lang nedbetalingstid.
 • Billån med sikkerhet i bolig er et lån som legges til eksisterende boliglån. Her får du kortere løpetid, men må ta hensyn til bilens verdifall.
 • Billån uten sikkerhet er en populær låneform. Her tar du opp forbrukslån for bilkjøpet uten krav til pant eller bilens alder/forsikring. 
 • Søknadsprosessen er en enkel prosess på nett. Kredittsjekk avgjør låneevne og rente.

Videre går vi nærmere inn på hva som kategoriseres som et billig billån, uavhengig av hvilken bil du ønsker å skaffe deg.

Flere typer billån

Når man tar opp et tradisjonelt billån, betyr dette at man låner penger til å kjøpe en bil, samtidig som banken tar pant i bilen. En fordel med denne lånetypen er at rentene på lånet blir lavere da banken har en sikkerhet. Skulle du imidlertid misligholde lånet, kommer banken til å tvangsselge bilen for å få pengene sine.

I tillegg vil bilens alder og forsikringer spille en rolle for renten du får på lånet. Imidlertid finnes det flere måter å finansiere en bilhandel på. Du kan blant annet:

Refinansiere boliglånet ditt

Dersom du eier egen bolig, kan du bake bilkjøpet inn i boliglånet ditt ved en refinansiering av lånet slik at du øker boliglånet, eller ved å bruke tilgjengelig kreditt hvis du sitter med et rammelån.

En fordel med å øke boliglånet, er at du har en relativt lav rente på dette lånet. Ulempen er kanskje at du har en lang løpetid igjen på lånet.

Billån med sikkerhet i bolig

Billån med sikkerhet i bolig er et ganske nytt låneprodukt som har kommet på markedet de siste årene. Dette er et lån som kan legges oppå det eksisterende boliglånet man har. Løpetiden er normalt sett kortere og tar hensyn til verdifallet på bilen.

For å få denne lånetypen, er du avhengig av å ha ledig sikkerhet i boligen. Samtidig krever bankene at boliglånet skal stå i nettopp deres bank.

Billån uten sikkerhet

Et billån uten sikkerhet, er et forbrukslån som du kan bruke til å kjøpe bilen med. Her krever ikke bankene sikkerhet for lånet, det betyr at du ikke trenger å pantsette bilen for å få lånet. Det foreligger heller ingen krav til bilens alder eller forsikringer for å få lånet.

Forbrukslån kommer imidlertid med noe høye renter. Da er det en fordel å bruke en lånemegler slik at du kan få så mange tilbud som mulig.

Kaskofritt billån

Med et kaskofritt lån til bil stiller banken krav til både pant, alder på bil og forsikring. Samtidig kan renten på lånet bli noe høyere enn ved tradisjonelle billån.

Selv om lånet heter «kaskofritt», bør du ikke la være å forsikre bilen du kjøper. Alle biler må dessuten ha en ansvarsforsikring som vil dekke personskader samt skader på andre personers eiendommer. Samtidig er det smart å ha minimum en delkasko-forsikring.

Slik søker du om billån

Det er ikke vanskelig å søke om billån i dag. Du begynner prosessen direkte på nettsidene til bankene hvor du fyller ut et låneskjema. Her trenger banken ditt fulle navn, fødsels- og personnummer, adresse, e-post, telefonnummer, årlig inntekt og samlet gjeld.

Når du har fylt ut skjemaet og sendt det inn til banken, vil de gjøre en kredittsjekk av deg via et kredittopplysningsbyrå. Kredittsjekken forteller noe om betalingsevnen din og avgjør i bunn og grunn om du kan få lånet du søker om, og hvilken rente du får på lånet.

Dersom banken innvilger søknaden din, vil de sende deg lånekontrakten som du kan signere med BankID. Når du har funnet bilen du ønsker å kjøpe, ønsker banken noen tilleggsopplysninger fra deg:

 • Bilmerke og årsmodell
 • Kilometerstand
 • Registreringsnummer
 • Navn på personen du kjøper bilen fra

Kjøper du bilen fra en bilforhandler, holder det med disse opplysningene. Imidlertid hvis du kjøper fra en privatperson, er du nødt til å se om det eksisterer tinglyste heftelser på bilen. Dersom du ikke sjekker dette, risikerer du å betale selgers gamle lån sammen med ditt eget lån.

Søknadsprosessen ved billån uten sikkerhet

Når det gjelder billån uten sikkerhet, er ikke banken avhengig av like mye informasjon som ved et ordinært billån for å innvilge lånet. Her rekker det med informasjon om inntekt, gjeld og personopplysninger.

Banken tar ikke pant i bilen, så du trenger ikke å opplyse noe som helst om bilen du velger å kjøpe.

Bruk en lånekalkulator for billån

Før du søker om lån, er det smart å finne ut hva lånet kommer til å koste deg. Da er det gunstig å bruke en lånekalkulator.

Her kan du velge mellom flere, blant annet på nettsidene til både DNB, Nordea og Sparebank 1.

Legg inn egenkapitalen du har og ønsket nedbetalingstid så kan du se et estimat per måned. Vær imidlertid oppmerksom på at slike lånekalkulatorer bruker såkalte veiledende renter. Det er først når banken kommer med et lånetilbud at du ser den nøyaktige renten du får.

Billig billån er som regel beste billån

Hvordan oppnå beste billån? Det gjøres ved å få tilbud om et så billig lån som mulig. Her er renten en nøkkelfaktor da denne er prisen du betaler for et lån.

Renten på et lån kan variere mye, avhengig av banken du søker hos, samtidig avhenger det av hvilken type lån du søker om:

 • Refinansiering av boliglån – Dersom du baker inn billånet i boliglånet, kan du sitte med en rente på 2-3%.
 • Billån med pant i bolig – Her kan du også ende opp i samme rentesjiktet som ved å refinansiere boliglånet.
 • Billån med sikkerhet – Banken vil sannsynligvis tilby en rente på mellom 4-5%.
 • Billån uten sikkerhet – Ved å ta opp et forbrukslån for å kjøpe bil, er det mulig å oppnå en rente på rundt 7-8%.

Billån beste rente

Ikke glem at banker og bilforhandlere opererer med veiledende renter i all markedsføring av lån. Man ender som regel opp med en annen rente enn det annonseringene tilsier.

Billån til elbil?

Dersom du ønsker å kjøpe deg en elbil til en enda lavere rente, er det mange banker som tilbyr en lånetype som heter «grønt lån». Her er det mulig å oppnå en effektiv rente som er lavere enn på ordinære billån.

Bilen du velger å kjøpe må imidlertid innfri noen krav for å få et grønt lån til elbil. Det aller viktigste kravet er at pengene må gå til såkalte nullutslippsbiler.

Tips: Sjekk Forbrukerrådets sjekkliste før du kjøper bruktbil.

Ofte stilte spørsmål

Hvilken bank har beste rente på billån?

Dette avhenger av din egen betalingsevne, inntekt, gjeld og generelt økonomiske situasjon. På et generelt grunnlag tilbyr banker som DNB og Sparebank 1 lukrative tradisjonelle billån. Når det gjelder billån uten sikkerhet, er Lendo, Uno Finans og Zensum populære banker.

Hva er normal rente på billån?

Dette avhenger av hvilken type lån du søker om. Ved et billån uten sikkerhet kan du få en effektiv rente på mellom 5-10%, mens ved et tradisjonelt billån kan du oppnå en rente på mellom 3-5%.

Er det lurt å ta opp billån?

Ja, husk at verdien på bilen synker i et raskt tempo, slik at et bilkjøp ikke kan bli sett på som en investering på sikt. Ved å kjøpe bil med et billån får du muligheten til å investere dine egne penger på andre ting som kan gi avkastning.