Har du forbruksgjeld?

Opp 0,7 mrd i august: Så mye har forbruksgjelda økt så langt i år

Nordmenns forbruksgjeld fortsetter stadig å øke, og 1. september ble det klart at gjelden økte med 0,7 milliarder gjennom august. Totalt så langt i 2023 har forbruksgjelden økt med 5 milliarder.

Norsk Gjeldsinformasjon skriver i en pressemelding at total forbruksgjeld er på 155,9 milliarder kroner i månedsskifte august-september.

Her er det spesielt forbrukslån (lån uten sikkerhet) som står for den store veksten, med en økning på 1,1 milliarder kroner den siste måneden.

Tomt for sparepenger?

Norsk Gjeldsinformasjon spekulerer i at nordmenn nå har brukt opp sparepengene etter pandemien.

– De har derfor behov for å låne penger når de skal pusse opp eller kjøpe større kapitalvarer. En del av økningen skyldes nok også at en del har refinansiert dyre kredittkort i ett rimeligere forbrukslån, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

Forfalt kredittkortgjeld øker

Forfalt kredittkortgjeld økte med 0,8 milliarder i august. Kredittkortgjeld som ikke er forfalt, minsket med 1,1 milliarder kroner.

– Økningen i rentebærende kredittkortgjeld på 0,8 mrd. gir grunn til bekymring, siden det kan tyde på at flere sliter med å betale alt ved forfall på grunn av økte priser og renter. Vi håper at denne ikke stiger ytterligere framover, sier Karstensen.

Ofte stilte spørsmål om forbruksgjeld

Hva er forbruksgjeld?

Man får forbruksgjeld når man tar opp lån uten sikkerhet som for eksempel forbrukslån og kredittkort. Dette er en type lån hvor banken ikke tar pant for å innvilge lånet.

Hvor mye forbruksgjeld har nordmenn?

Ifølge Norsk Gjeldsinformasjon hadde nordmenn en samlet forbruksgjeld på 155,9 milliarder kroner i utgangen av august 2023.

Hvordan slette gjeld i Gjeldsregisteret?

Det er ikke mulig å slette gjelden din direkte hos Gjeldsregisteret. Du bør kontakte banken hvor du har gjelden din eller kredittkortselskapet hvor du har fått kredittkort hvis du ønsker å slette gjelden din.